Albert Grèbol Psicòleg Psicoterapeuta Vic


PERÒ QUÈ EM PASSA?

Sovint, molts pacients expressen a consulta una cosa que fins a cert punt resulta paradoxal: ara que estic be, que ho tinc tot, que no em falta de res, ara estic pitjor que mai.

Curiosament, quan anem indagant veiem que no es certa la primera afirmació: què vol dir que ara que ho te tot, i que vol dir ara que no em falta de res. Però lo més curiós, per dir-ho d'alguna manera, és que ara que "aparentment" i cognitivament semblaria que hauria d'estar be, ara em sento malament.

Es cert. Sovint, quan sembla que hauríem d'estar be, quan sembla que hem assolit un nivell de confort o de benestar, sobretot en la relació, és quan sorgeix un malestar "inexplicable".

Evidentment que cada cas és únic i particular, però, insisteixo, sovint és en aquestes circumstàncies de "tranquil·litat" que es fa evident un malestar que s'arrossega de fa molt de temps. Un malestar motivat per ves a saber què, però que en definitiva rosega per dins i aflora en forma d'angoixa, ansietat, o dolors somàtics.

Són aquests darrers, els dolors somàtics, entre d'altres, alguns dels símptomes del que col·loquialment se'n diu "la motxilla".

Justament en la teràpia observem, pacient i terapeuta, com el dolor de la "motxilla" té relació amb experiències emocionals no digerides, païdes, elaborades: dols mal tancats, vivències doloroses evitades, relacions doloroses, etc.

Personalment em fa certa gràcia, per dir-ho d'alguna manera, aquella expressió del "passar pàgina": "va, passem pàgina que no passa res". Agafat en la literalitat volem dir que ens oblidem del que ha passat i seguim o anem per un altra tema o qüestió, com si el que volem passar no hagués estat o en tot cas, estigués tancat; sense adonar-nos de que en un llibre, passar pàgina vol dir continuar amb la història i que la pàgina següent no s'entén sense haver llegit la pàgina anterior, i la anterior no té sentit sense la següent.

I aquí rau la qüestió important: dotar de sentit el que vivim, la experiència vital quotidiana: la feina, les relacions familiars, d'amistat, de parella, l'oci, les aficions,... Que tot plegat tingui un sentit. Si no, el sense sentit és el que aboca al patiment, al no entendre perque un estar malament si aparentment hauria d'estar be.

És així com en la teràpia, si no es pot fer per un mateix, s'intenta tenir una visió integral i holística de la persona per tal de comprendre com el patiment que motiva la consulta no es deriva d'una “pàgina”, d'una sola experiència, d'un moment, si no que sovint té relació amb una història vital en la que hi ha experiències doloroses o falta d'experiències de confort que aportin seguretat per tal d'afrontar el dia a dia amb la tranquil·litat i la seguretat desitjada.